[ГПКЧ ]
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Гоголівська література » Микола Гоголь vs Леся Українка (перенесено з Гоголівської академії http://gak.com.ua/review/)
Микола Гоголь vs Леся Українка
kokaДата: Пт, 24-11-06, 10:13 | Повідомлення# 1
Admin
Група: Чорнокнижник
Повідомлень: 472
Репутація: 5
Статус: Offline
...Але ось на які роздуми мене наштовхнув цей твір. Насправді - явище українського фольклору - унікальне. Оскільки - не було в українській культурі тих наукових езотеричних практик, що існували і інших європейських літературах. Скажімо - навіть якщо візьмемо німецькі народні казки в обробках видатних романтиків (хоча би тих братів Грімм) - то зовсім інше. Мені чомусь проглядається у тих європейських візіях більш артурівські саги, якісь християнські натяки, словом = то все більш літературна традиція, аніж фольклорна. І очевидно тому, що так звані "потойбічні" знання ішли не з "низів", а з верхів (як від церковних, так і заборонених церквою книг). Тому як такий - фольклор рафінований. Тим і була цікава Україна для німецьких романтиків - що наше явище фольклору було абсолютно своєрідним, а головне - багатющим та давнім. І те, що робив Гоголь - то лише невелика частка того, що можна буцло би почерпнути.
Отже - до чого ж це я веду?..

Друге. Звернімо увагу: які сили задіяні у творах Гоголя? Саме в етнографічних творах: відьми, чорти, русалки іт.д., і, звичайно, люди. Отже - два світи зустрічаються на оджній площині. Проте у кожну з цих світів - свої правила, свої закони і правила гри.

Шановні прозаїки, а тепер запитання до вашої "четвірки:" а як на вашу думку: чи прийняв Гоголь котрусь зі сторін, чи він лишився просто нейтральним спостерігачем та оповідачем?....

Тетяна Мельник
© , 23-11-2006

Взагалі, у нас є дві традиції щодо автентичної української міфології - власне Гоголівська і Лесі Українки. Схиляюся до думки, що на останню більший вплив мали польські поети-романтики. Якщо Гоголь більше стояв на боці людей (хоч і нечисть теж була олюднена і мала звичайні людські вади - наприклад, потяг до азартних ігор і алкоголю), то у Леся Українка займає іншу позицію - герої-нелюди (холєра, не знаю як правильно їх усіх назвати разом) значно приємніші від людських персонажів.

Кам.Ю

© , 23-11-2006


...А тепер про головне. Буде полеміка. Дуже зацікавили ваші, Юрію, висновки. Оскільки моя думка щодо Лесі та Гоголя діаметрально протилежна Вашій. І ось чому. Давайте розгялнемо 2 найвідоміших твори одного та іншого авторів: "Лісову пісню" та "Вій".

Леся урівноважує два світи. Скажімо, основна ідея її драми - це зруйнування домовленості між двома світами. Як казав дядько Лев: що не варто бятися тих лісових "потойбічностей", оскільки є певні домовленості між ними з людьми - що не заподіявши одне одному лиха, ніхто не буде покривдженим. Люди порушують закон першими. І закінчується те порушення трагічно як для одних, так і для інших.

А тепер звернемось до Гоголя. Мабуть всі пам*ятають закінчення "Вія": Хома Брут гине. А тепер скажіть, невже ні в кого не виникало запитання- чому автор дозволяє убити свого героя? Адже він би міг зробити інакше... Брут таки міг би ще ""пожити" тих кілька хвилин, доки відчинять церкву. Але ні. Отже - у будь-якому випадку єство людини слабкіше за те, що приходить із потоібічних світів. І так закінчується не один твір Гоголя. Автор не виводить читача з тієї церкви, ні. Він лишає його "там" разом зі своїм персонажем.
До речі, щось подібне робив і Булгаков.

Гадаю, Леся ставилась до тих світів обережніше... Мабуть більш літературніше, але таки обережніше... До речі, ви , Юрію, забираєте свого читача із того саду, де залишився старий... А могли би зробити інакше - когось і залишити. І ви зробили дуже мудро, оскільки не залишились "там " і самі...

Тетяна Мельник
© , 23-11-2006

...Тетяно, те що мої студенти ніби то втекли від діда оповідача - нічого не значить. Адже двоє інших дідів теж думали, що втекли від своїх попередників. Фінал відкритий, цикл дідів непорушний., :).
Наразі слухаю пісню гурту "Вій" - "Відьма" та Вертепу "Очі відьми" і набираюся наснаги.

Кам.Ю
© , 24-11-2006


Приймаю замовлення на написання серенад, гімнів і шлягерів.
 
КамЮДата: Пт, 24-11-06, 12:37 | Повідомлення# 2
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Це ти Кока незле придумав, проблема давно назріла, cool .
Як тут створювати теми, щось я недоганяю?


Повідомлення відредагував: КамЮ - Пт, 24-11-06, 12:39
 
kokaДата: Пт, 24-11-06, 13:03 | Повідомлення# 3
Admin
Група: Чорнокнижник
Повідомлень: 472
Репутація: 5
Статус: Offline
Quote (КамЮ)
Як тут створювати теми, щось я недоганяю?

Вгорі ( поряд з "ед ріплай") є кнопочка "new topic" . Тиснеш її - і все.


Приймаю замовлення на написання серенад, гімнів і шлягерів.

Повідомлення відредагував: koka - Пт, 24-11-06, 17:49
 
SlovenaДата: Чт, 04-08-11, 11:19 | Повідомлення# 4
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 5
Репутація: 1
Статус: Offline
Я б не протиставляла так Гоголя і Українку, бо був ще Коцюбинський з "Тінями". Вважаю, що наша міфологія є надто мало вивченою, не систематизованою, оплетеною купою здогадок. Тому і Гоголь, і Леся - то лише грані чогось більшого, яке ще слід осягнути, щоб робити правильні висновки.

Ласкаво просимо в Світ слова
http://www.svitslova.com/
 
ZetanChampДата: Пт, 03-03-23, 15:27 | Повідомлення# 5
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 9
Репутація: 0
Статус: Offline
Николай Гоголь, знаменитый русский писатель украинского происхождения, известен своими произведениями, исследующими темные стороны человеческой природы. В его рассказах часто фигурируют герои, которые борются с внешними и внутренними силами, находящимися вне их контроля, включая социальное и политическое давление, религиозные догмы и их собственных психологических демонов. Произведения Гоголя также отмечены его увлечением гротеском, абсурдом и сверхъестественным. В своих произведениях он рассматривает человеческое состояние во всей его сложности, обнажая недостатки и противоречия общества и отдельного человека. Будь то сатира, юмор или ужас, произведения Гоголя отражают силы, которые определяют поведение человека и его опыт.
 
VelosaДата: Пт, 19-05-23, 20:47 | Повідомлення# 6
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 4
Репутація: 0
Статус: Offline
цікава література.

http://koska.pp.net.ua/index/11
 
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Гоголівська література » Микола Гоголь vs Леся Українка (перенесено з Гоголівської академії http://gak.com.ua/review/)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: