[ГПКЧ ]
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Гоголівська література » Микола Васильович Гоголь. Наш чи їхній ? (Гоголь - наш чи їхній? з http://www.litforum.net.ua/showthre)
Микола Васильович Гоголь. Наш чи їхній ?
kokaДата: Пт, 24-11-06, 11:03 | Повідомлення# 1
Admin
Група: Чорнокнижник
Повідомлень: 472
Репутація: 5
Статус: Offline
гоголь - наш чи їхній?

по-новому відкриваю для себе миколу васильовича...
готую доповідь на літературу - і розумію, наскільки стереотипним було моє бачення його творчості. навіть той самий тарас бульба - настільки націоналістична книжка, шо дітям у школі її можна викладати хіба з метою розпалення міжнаціональної ворожнечі...
гоголь - справжній гуру. дуже нещасна, проте дуже талановита людина. і з особистим у нього не складалося, і навіть померти спокійно не вдалося...
а ше для мене він перш за все український письменник. і шо більше читаю - то більше переконуюся, шо маю рацію.
__________________

acid drinker

****************************

Я не хочу задаватися питанням чий же насправді Гоголь. Набоков, проживши майже все життя за кордоном і написавший 7 романів англійською - є російським письменником. А от Гоголь...
Щодо творчості - "Миргород" та "Вечора на хуторі" мене не беруть. Ну ніяк просто. Хіба що "Вій", а що стосується пітерського циклу... Обожнюю "Шинель" та "Записки сумасшедшего". "Нос" - просто сміюся. П'єси - також не беруть...
Можливо, все ж таки не наш?))

cheh
Спостерігач

**********************
Маю протилежну думку, . Попри мою любов до творчості М.Гоголя - він письменник який відбувся в контексті російської літератури і писав російською мовою. Хоч його творчість і мала величезний вплив саме українську літературу. Зокрема, породила значну хвилю наслідувачів саме в українській літературі і Гоголь є одним із батьків шароварно-козацької романтики.
Щодо націоналізму Тараса Бульби: деякі речі з часом бачаться під іншими кутами і набувають нового змісту. Якщо звернутися до часу написання цього твору і спробувати зрозуміти, що у цей твір вкладав сам автор?
Офіційна імперська ідеологія - провославіє, самодєржавіє, народность і боротьба імперії проти польського сепаратизму і католицтва досить часто апелювала до української історії часів козацтва. (у паспорті національність українців, білорусів, росіян вказувалася одним словом - "православний"). Наприклад, меморіал в Берестечку будувався на кошти пожертвувачів. Найбільший внесок зробила царська родина(!!!) (це звичайно, вже трохи не ті часи, але ...).
Тобто, "Тарас Бульба" М.Гоголя цілком вкладався в пануючу тоді російську ідеологічну доктрину і у той час націоналістичним не вважався.
Досить цікавою для мене є "Страшна помста". Зверніть увагу на імена героїв і хто кого зрадив. Як людина, громадянин - Гоголь був українцем, а письменник - російським. Можливо, цей дуалізм і був трагічним для автора.
Навіть стилістика, дух "петербурзьких" оповідань і творів про Україну - надзвичайно різний. Важко повірити, що їх писала одна рука.

Зконцентрую свою думку: Гоголь російський письменник, що найбільшою мірою вплинув на розвиток української літератури. З під його чар українські автори ще довго не могли вибратись.

Кам.Ю: 07.11.2006 о 13:29.
*****************************

acid drinker
Критик

буває =)
не порівнюю з дядьком говардом те, шо його не нагадує
ну... гоголь - чи не єдиний справжній романтик тогочасної української (!) літератури. ті, хто на той час творили українською мовою, часто більше науковці - вони мову досліджували, розвивали, пробували, чи можна нею написати шось таке чи інше... (квітка, харківська школа, навіть трохи - кирило-мефодіївці...)
гоголь же творив. те, шо він писав не для народу, йому закидати не можна - для народу тоді практично ніхто не писав. він не винен, шо мова тоді була не настільки розроблена, шоб створити нею вія, наприклад... в петербурзі його, між іншим, теж не сприймали за свого.


Приймаю замовлення на написання серенад, гімнів і шлягерів.
 
tanyaДата: Пт, 24-11-06, 17:16 | Повідомлення# 2
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
Зконцентрую свою думку: Гоголь - український письменник, що найбільше вплинув не стільки на українську, скільки саме на російську літературу!!! biggrin

Філологічний аналіз гоголівських текстів може досить яскраво довести, що навіть пишучи російською, Гоголь використовує лінгвістичні конструкції (про лексику я вже мовчу), які притаманні виключно українській мові, але не російській. І саме тому, як написав один із дописувачів, його в Петербурзі не сприймали за "свого". Писав би він на той час українською - то чи знав би його хто?... Скажіть?... Шевченкові також радили покинувати "малороську" писанину. Так, Шевченко - геній, але суто національний геній. А про Гоголя знає не тільки українці, чи не так?... Ні. Не був Гоголь російським письменником. Ніколи не був і не є.


модератор всіх поетів
 
КамЮДата: Пт, 24-11-06, 17:26 | Повідомлення# 3
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Поети, як це не прикро, рідко виходять за межі національних літератур,:(. Більше того, якби Гоголь писав фрацузькою або англійською - його значення у світовій літературі було б незрівняно вище. Російська література у часи Гоголя була на світових маргінесах (десь так, як тепер українська).
Визнання Гоголя українським письменником - це розмиття меж національної культури і визнання української літератури - двомовною.
 
tanyaДата: Пт, 24-11-06, 17:37 | Повідомлення# 4
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
на той час російська мова - це була мова імперії. А Україна - тільки елементом даної імперії (звісно, разом із мовою). Звісна річ - якби геній Гоголя міг писати французькою, Мопасан виглядав би пігмеєм cool

Невизнання Гоголя як українського національного автора - це обкрадання себе (це всеодно що вилучати з мови слова іншомовного походження...)

А те, що поети рідко виходять за межі національних літератур - як ск5азати.... Міцкевич чи Пушкін також не вийшли за межі... А от великий Гете чи Рільке - самі розумієте tongue


модератор всіх поетів
 
Petrik_PyatochkinДата: Нд, 26-11-06, 00:27 | Повідомлення# 5
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Наш, наш... Не переживайте! Ми ж всі в ГОГОЛІВСЬКІЙ АКАДЕМІЇ! А хіба ми москалі? А хіба не-москалів пустили б в москальську академію. Значить Академія - українська. То й Гоголь - українець! biggrin
 
МалахайДата: Чт, 01-03-07, 18:38 | Повідомлення# 6
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
Про Гоголя, зйомки "Тараса Бульби", Україну, Росію, Польщу і т. д. стаття тут

Повідомлення відредагував: Малахай - Чт, 01-03-07, 18:40
 
zipaДата: Пн, 19-03-07, 20:11 | Повідомлення# 7
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
КОНКУРЕНТИ!

Або - побратими smile Хоч і москалі smile

Випадково побачив сайт - http://www.gogol.ru/about
Ідея - близька до Гаку. До того ж і в них - Гоголь! smile
Будемо зв"язки налагоджувати чи воювати? smile
Було б цікаво якусь спільну акцію провести або принаймні банерами обмінятись.

О ПРОЕКТЕ
Портал www.gogol.ru задуман как открытая площадка для творчества и обсуждения самого широкого спектра вопросов культурной жизни. Мы не только предлагаем нашим посетителям качественные материалы о современной и классической культуре, но и даём каждому возможность стать соавтором проекта.
Пройдя регистрацию на сайте, вы можете бесплатно разместить здесь свои работы - стихи и прозу, рисунки и фотографии, музыкальные композиции в формате mp3 и статьи, рецензии на любые произведения, картины и изображение предметов декоративно-прикладного искусства.
Театры, кинотеатры, музеи, концертные и выставочные залы могут представить на отдельной страничке нашего сайта любую информацию некоммерческого характера.
Уникальная платформа сайта сочетает возможности и преимущества Живого Журнала и виртуальной энциклопедии. Благодаря этому вы можете рецензировать или комментировать творческие работы и другие размещённые материалы, а так же общаться с другими пользователями и авторами в режиме реального времени. Каждый из нас – творец или критик, а чаще – и тот, и другой одновременно.
На сайте принята система рейтингового голосования. Благодаря ей вы можете не только оценивать ту или иную работу, но и выявлять лучших среди наших авторов-пользователей, а также без труда находить кратчайший путь к самым интересным и актуальным материалам.
Уникальность сайта заключается в том, что он постоянно обновляется, и создаёте его вы сами – ведь именно ваше творчество и формирует его основу. Таким образом, проект демонстрирует реальный срез современной культуры, представленной в сети. Культуры во всех ее проявлениях: элитарной и массовой, высокой и самодеятельной – а в итоге той живой культуры, которая творится каждым из нас каждый день.
Отличительной особенностью проекта Гоголь.ру является и то, что современные материалы соседствуют здесь с произведениями самого Николая Васильевича, чем преодолевается дурная традиция разделения классики и современности
Почему Гоголь?
Для нас Николай Васильевич Гоголь прежде всего творец, не чуждый и театру, и живописи, и журналистике, писатель, обладавший незаурядным видением, своим взглядом на культуру и общество. Он же ассоциируется для большинства с «весёлостью» и шутовством, и мы надеемся, что наш взгляд тоже будет непредвзятым и свободным от излишнего академизма.
Наш проект задуман как реальный срез современной культуры, представленной в сети. Культуры во всех ее проявлениях: элитарной и массовой, высокой и самодеятельной – а в итоге той живой культуры, которая творится каждым из нас каждый день. Поэтому на нашем сайте Гоголь – просто один из авторов, пока, наверное, лучший, но кто знает? Всё в ваших руках!


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
OlesДата: Вт, 20-03-07, 00:17 | Повідомлення# 8
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (zipa)
Будемо зв"язки налагоджувати чи воювати?

Ні війни, ні миру. Будемо продовжувати робити те, що ми робили до того, як дізналися про инший сайт. Тобто, ми будемо робити свою справу, а вони - свою.

Quote (zipa)
Було б цікаво якусь спільну акцію провести або принаймні банерами обмінятись.

Було б запропонувати їм перейти на українську. Цікаво якою буде реакція?
 
zipaДата: Ср, 21-03-07, 12:56 | Повідомлення# 9
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Oles)
Ні війни, ні миру. Будемо продовжувати робити те, що ми робили до того, як дізналися про инший сайт. Тобто, ми будемо робити свою справу, а вони - свою.

Але ж справа то в нас одна, тобто спільна smile
Та й засоби досягнення мети - досить схожі. То ж і напрошується ідея про культурний обмін.

Quote (Oles)
Було б запропонувати їм перейти на українську. Цікаво якою буде реакція?

А сенс? То ж російський сайт. Якого біса їм на російську переходити? Тільки через те, що Олесь Бережний у своїй творчості оголосив священний джихад усьому москальському? :)))

Розмістити в них щось своє, українською мовою, безперечно, було б цікаво - яка буде реакція smile


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
OlesДата: Ср, 21-03-07, 23:55 | Повідомлення# 10
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (zipa)
А сенс? То ж російський сайт. Якого біса їм на російську переходити?

Дійсно, якого біса їм на російську переходити? Я тільки за!
Нехай вони користуються українською - тоді будемо разом з ними робити одну спільну справу.
biggrin

 
zipaДата: Пт, 23-03-07, 18:37 | Повідомлення# 11
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
:)))
Щось я зовсім неуважний став :)))


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
OlesДата: Пт, 23-03-07, 19:50 | Повідомлення# 12
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Бандєрофская підсвідомість спрацьовує! cool
 
zipaДата: Пн, 26-03-07, 13:05 | Повідомлення# 13
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Oles)
Бандєрофская підсвідомість спрацьовує!

і не кажіть!
На днях як раз снилось, ніби я пішов воювати до УПА smile


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
МалахайДата: Пн, 14-05-07, 21:32 | Повідомлення# 14
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
На мою думку, М.Гоголь швидше наш! biggrin
Якщо глянути на тогочасну ситуацію в Україні, а це перша половина ХІХ століття, то українська література переживала, м’яко кажучи, не найкращі часи. Їй було набагато сутужніше, ніж сучасній. Чому? Як відомо, Україна перебувала у складі двох імперій – Австрійської та Російської, але ми поговоримо про останню, бо саме на її території жив і творив М. Гоголь. Оскільки імперія не могла існувати без підкорених народів, до яких тоді належали українці, то з метою асиміляції, уніфікації і т. д., тогочасна українська література була практично позбавлена можливості видаватися на рідній мові. Це було задовго до Валуєвського циркуляру та Емського указу. І що мали робити письменники? Публікуватися російською в російських журналах. Що вони і робили. Проте, більшість з них все-ж таки залишалися патріотами своєї Батьківщини. Їх творчість є доказом цього.
В подібній ситуацій був М. Гоголь. Тому виривати його з української літератури аж ніяк не варто, особливо якщо зважити на ту частину його творчості, де він писав про український народ. Він, як і його сучасники, був заручником тогочасних реалій, і, мені здається, стояв навіть перед дилемою писати рідною мовою і залишитися невідомим для нащадків, чи бути опублікованим на мові держави-загарбника, але нести зерно просвіти, романтизму, народності, міфічності у свідомість українців.
Крім того, його можна справді вважати засновником української міфологічної фантастики. Хоча тоді творили й інші авторів, які писали в такому ж стилі, але саме творчість М. Гоголя стала найвагомішим поштовхом до розвитку цього жанру фантастики, де він став, як на мене, своєрідним “пасіонарієм“, якщо використати термінологію Л. Гумільова.

P.S. Маю велику надію на те, що знайдуться твори М. Гоголя написані ним українською мовою.
tongue

 
NazarStodolaДата: Сб, 30-06-07, 02:04 | Повідомлення# 15
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 3
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Малахай)
P.S. Маю велику надію на те, що знайдуться твори М. Гоголя написані ним українською мовою.

Малахай, це - навряд чи. Ми прекрасно всі усвідомили, що М.В., як продукт своєї епохи (звісно, геніальний українець) , робив свою справу й не замислювався навіть над вибором мови. А зізнатися в тому, що усвідомили не хочемо - сподіваємось на щось...
Тим, з-за Хутора Михайлівського хочеться, аби Гоголь був їх письменником і нам їх не переконати. Про що говорити, коли й історію, й культуру, й ВІРУ присвоїли. Третій, блін, Рим...


Була у собаки хата. Дощ пройшов - вона згоріла...
 
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Гоголівська література » Микола Васильович Гоголь. Наш чи їхній ? (Гоголь - наш чи їхній? з http://www.litforum.net.ua/showthre)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: