Додам, бо останній пост ми з шановним e.coli писали одночасно. Я не фахівець із кокні, однак, як ви гадаєте, чи є складається цей діалект наполовину, скажімо, із французьких слів? До слова, я не з Галілеї Кам.Ю
© , 21-01-2008
Наразі у нас дуже багато авторів, що експериментують із мовою подібним чином із світлою метою позбавити читача згаданого Вами комплексу меншовартості, однак надзвичайно мало добрих стилістів. Мовні реалії у нас такі, що у мегаполісах східної України взагалі не почуєш української, себто розмовна - російська. То що - писати транслітом? Чи одразу російською, щоб не напружуватися? Суржик допустимий у прямій мові для окреслення мовної характеристики персонажа, однак приблизно половина тексту транслітерованих російських слів - чи не забагато?
Кам.Ю
© , 21-01-2008
До КамЮ. А як це "...ісконий діалект англійської мови..." Тобто, мені цікаво, і це без іронії, звідки він цей ісконий діалект виник? Я так розумію, або він був завжди, і тому він "ісконий", або ж він колись виник, але без жодного впливу із боку інших національностей, і навіть, без опосередкованого впливу чужинців через з(вставити потрібне)щених національно не свідомих "соплємєнніков". Я, перепрошую, це не спроба поіронізувати над Вашою думкою, шановний КамЮ, але мені це питання й досі здається незрозумілим: чому галицький суржик має право на існування, і має називатися "ісконим" а східноукраїнський - ні.
e.coli
© , 21-01-2008
Завітайте до Східної України - подивитеся на місці як воно і що. Сподіваюся Вам полегшає. І Достоєвський своїм генієм може не так буде тиснути на Вашу самосвідомість))) Взагалі є гарний вислів "Не може бути національної науки, як не може бути національної таблиці множення" Розумію, що із літературою складніше. Але дуже вже в нас тхне усвідомленням власної меншовартості.
e.coli
© , 21-01-2008
Нє, мнє це просто інтєрєсно - ето плоха українська мова чи южнорускій нарєчіє вєлікого могучєго язика Пушкіна з Достоєвським, з отдєльними українізмами? Потому шо не знаю шо і думати. Тільки не надо лєчити про кокні. Кокні ето ісконний діалект англіської мови, чисто аки якийсь лемківський чи гуцульський української. Або ж даже скобарскій діалєкт вєлікого і могучєго язика Пушкіна з Достоєвскім.
Нє, вобще, прикольно, інтєрєсно пишеть авторка. Задорно, даже дєтство згадалося. Но тільки в плані рєчі вона десь посередині мєжду Драгунським і Нестайком. Нє могу добрати на якому то язикє. Бо букви вроді українськіє, а слов наполовину руських і українських.
Кам.Ю
© , 21-01-2008
Все залежить вiд того як дивитися на суржик: якщо це перехiд вiд росiйської до української, то - флаг в рукi, а якщо навпаки?
Порiвнюєте з кокнi? Може краще з Pidgin English?
Олег.
© , 21-01-2008
Ні, я перечитав ще раз - клас! Спасибі вам за оптимізм. З нетерпінням чекаю продовження, і щоб це було на рівні "європейської літератури" (окрема дяка Халві за Кокні). Смерть снобам! Дайош суржик!
e.coli
© , 21-01-2008
В англійців є теж підпільна мова КОКНІ. Щоб не думали що суржик тільки в Україні є. Так що ваш суржик відповідає рівню європейської літератури.
ХАЛВА
© , 21-01-2008
А мені дуже сподобалося - прикольно. Щодо суржику, в реальній ситуації дитина не буде задумуватися, щоб "не перевантажити" свою мову суржиком. З радістю прочитаю продовження
З повагою, RK
© , 21-01-2008
Залишиться, Галино. Інсайт має місце. Що ж про суржик, то "дозування" - влучне слово. Дякую. До e.coli - самій цікаво ) Шалено цікаво )
© , 21-01-2008
Як пуристка, що народилася (нажаль?) у Харкові, чесно зізнаюсь, що, НМД, суржику, дійсно, забагато. Просто важко читати. Якщо це фрагменти чогось великого, то, гадаю, читати великий текст, перенавантажений суржиком, буде ще до того й неприємно. Тут уся річ у точному дозуванні. Дали натяк - і досить.
Інша річ, маленькі замальовки - а подивиться, чи залишиться щось, якщо суржик прибрати?
Із зацікавленістю, Галина М.
Добавлено (21-01-08, 17:14)
---------------------------------------------
Надаю фрагмент цікавої искусії, що розгорілася навколо твору Ані Саніної "На полному сірьйозі" і одірвавшись од обговорюваного тексту, зетіла на немірені хвілософські висоти.