[ГПКЧ ]
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 2 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Обговорення творів авторів ГАКу » Критика та критики
Критика та критики
OlesДата: Вт, 27-03-07, 16:20 | Повідомлення# 16
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
моє ставлення до "негативної критики" є простим. якщо твір є дійсно поганим чи взагалі не вартим уваги - я його просто ігнорую. здебільшого пишу про те, що мені сподобалося, чим примножується "позитив" у світі biggrin
критичні зауваги висловлюю щодо тих текстів, де я бачу, що автор може ними скористаися, отже навіть і така буцімто "негативна" критика насправді теж є "позитивом".

До речі, ось і мій внесок у "тиждень негативу" evil

 
zipaДата: Вт, 27-03-07, 18:53 | Повідомлення# 17
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Oles)
До речі, ось і мій внесок у "тиждень негативу"

:)))


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
МалахайДата: Сб, 31-03-07, 11:10 | Повідомлення# 18
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
Хочу звернути увагу на критику гаківських авторів Наталки Девятко "Письменники - не читачі. А чи письменники?.."
 
tanyaДата: Сб, 31-03-07, 23:51 | Повідомлення# 19
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (Малахай)
Хочу звернути увагу на критику гаківських авторів Наталки Девятко

Власне... А критика де?! Статистику бачила, відповідні висновки також бачила.. Є все, окрім самої критики biggrin Я би назвала дану статтю не критикою на авторів ГАКу, а статистично-аналітичним випадом на ГАК.

Якщо говорити про рецензії на твори, то це трохи полемічне запитання. Коли деякі твори залишаються без рецензій (або їх занадто мало), то це ще не означає, що їх (ці твори) ніхто не читав.
Мабуть моя думка не буде новою, якщо скажу, що гарна рецензія - це чималий шматок роботи, що поєднує працю та час (от із наявністю останнього якраз і є проблема).

Наступне. У статті заторкнута проблема професійні автори/ не професійні... Гадаю, не варто ставити руба питання, оскільки є на даному сайті і так звані "професійні" deal
І потім - для мене не зовсім є зрозумілим ось це:

"Тому не дивно, що автори рідко затримуються тут. В цьому місяці проявили себе не більше 116 авторів, написавши рецензії або вивісивши твори. Всі інші 63% авторів, зареєстрованих на ГАКу, і не ворушилися. Певно, з якихось причин весна для них ще не настала.

Винна в тому наша з вами байдужість і самозакоханість. А де панують такі почуття, там утворюється зелене і бридке БОЛОТО, в якому водяться тільки заздрісні ЖАБИ, які приходять душити вечорами.
І щоб ми потім не жалілися, що знову проспали українську літературу!"

Щось мені мало віриться, що автори ідуть з ГАКу, здається, вони активно прибувають... І чому БАЙДУЖІСТЬ, чому ЖАБИ, чому БОЛОТО??? НЕ можу зрозуміти також: хто і кому на ГАКу заздрить? (або я геть не зрозуміла міжрядкових значень)

Безумовно, подібні статті потрібні. Вони примушують зважити власні позиції. Однак для мене важлива не кількість, а якість: як у рецензіях, так і у творах. Знаєте... митець нічого і нікому не повинен. Звичайно, якщо він справжній. Він може бути справжнім і у тому, що постійно мовчить на чужі твори - не визнаю це гріхом, а рисою характеру, або відсутністю доступу до інтернету. І те, і друге не є злом.


модератор всіх поетів

Повідомлення відредагував: tanya - Нд, 01-04-07, 00:25
 
КамЮДата: Нд, 01-04-07, 03:22 | Повідомлення# 20
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (tanya)
"Тому не дивно, що автори рідко затримуються тут. В цьому місяці проявили себе не більше 116 авторів, написавши рецензії або вивісивши твори. Всі інші 63% авторів, зареєстрованих на ГАКу, і не ворушилися. Певно, з якихось причин весна для них ще не настала.

Мабуть мався на увазі цілком природній процес вибуття авторів. Хтось на когось образився, інший вважав, що його талант тут не оцінили, ще хтось просто кинув писати і пішов в управдоми. То ж активних авторів, що ще колись повернуться на сторінки академії не набагато більше цифри Наталки Дев'ятко і достеменно значно менше ніж пише на сайті.

Quote (tanya)

Винна в тому наша з вами байдужість і самозакоханість. А де панують такі почуття, там утворюється зелене і бридке БОЛОТО, в якому водяться тільки заздрісні ЖАБИ, які приходять душити вечорами.

Надто емоційно. Але я теж не розумію авторів, що пропонують нашій увазі свої нетлєнки, очікуючи шквалу рецензій (бо ж для чого тоді постять?!), одначе які цілковито ігнорують творчість своїх колег. Хоч, нмд, по більшості наших колег дусить лінь, а не Жаба - одначе то є теж один із гріхів, засуджених у Святому Письмі.

 
tanyaДата: Нд, 01-04-07, 18:16 | Повідомлення# 21
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
Надто емоційні висновки спричинені також і так званим "ефектом очікування": люди часто думають, що їхня поява (та будь де... це не стосується виключно даного сайту) мусить викликати чи то шквал оплесків, чи то неординарну реакцію, словом - щось повинно відбутись неймовірне. СКажіть, а що таке місяць для творчого середовища? Та... гадаю, що не так і багато. А вірніше - зовсім мало. Є такий момент звикання до "новачка" (най він має хоч 10 зірок в лобі).

І потім... чому йде постійне розрізнення на "ми" і "вони". Ми - це ті, хто сидить у підпіллі (тобто ів інтернеті), і "вони" - книжники, хто користується всіма благами (так звані справжні літератори). МЕні здається, що цього не варто робити. Оскільки, наша нетівська "маргінальність", це явище, що вже має своє місце у культурному просторі. Може не стільки варто претендувати на чуже, скільки укріпити своє власне?.. Чим активніше ми будемо порівнювати себе з "ними", тим більш будемо закріплювати поняття містечковості, неповнозначності, літературного недокрів*я. РОзумієте, у такому контексті ми завжди будемо "недо..."

Варто робити зовсім конкретні речі: давати інформацію про ГАКівських авторів на інших ресурсах, у друкованих виданнях, писати рецензії на книги "наших" літераторів. Розробити власну естетичну концепцію. Чому про це ніхто не говорить, ніхто не пише.. Скажіть?!
Бачите, а ми міряємось розмірами та кількістю, плачимось у мізері уваги...


модератор всіх поетів
 
MPДата: Пн, 02-04-07, 11:25 | Повідомлення# 22
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Кину сюди кілька думок з приводу нещодавньої дискусії, якщо я вже з 10 разу вгадала пароль.
Так от. Люди, котрі люблять шось писати, і люди, які люблять покритикувати написане – то, здебільшого, різні люди. ГАК же розрахований приваблювати, у першу чергу тих, хто пише. Звідки і така ситуація з рецензіями. Я насправді, рецензії пишу, тобто як журналіст, але, здебільшого, на театральні вистави. Бо я в театрі, навіть аматорському, не граю, можу на них дивитися відсторонено. А от книги рецензувати не беруся. А є в мене подруга, сама нічого не пише, а дай їй текст – вона його розіп’є просто. Тільки велике не читатиме, бо їй не стільки читати хочеться, скільки критикувати. Так який сенс читати велике, якщо можна маленьке полаяти?:)
Як заманювати сюди таких людей? Не знаю, треба створити їм тут свою тусню, щоб вони теж про щось дискутували, може, конкурували між собою... Можливо, слід створити постійні рейтинги для критиків. Треба, щоб ГАК став форпостом також і для критиків як окремої привілейованої касти:)
 
МалахайДата: Пн, 02-04-07, 18:01 | Повідомлення# 23
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
Вношу свої пропозиції в рамках акції “Тиждень конкретних пропозицій“:
1) створити на головній сторінці колонку “Найактивніші автори“ (показувати десять авторів, які виклали на ГАК найбільше творів за останній місяць);
2) створити на головній сторінці колонку “Найактивніші рецензенти“ (показувати десять авторів, які написали найбільше рецензій за останній місяць);
Ці дві колонки, на мою думку, мають стимулювати авторів до активності.
3) розробити систему повідомлень рецензентів і авторів про появу нових відгуків шляхом повідомлення на вказаний e-mail або відображення на персональній сторінці автора;
4) можна повернути назад рубрику “Статті“ (при умові її постійного оновлення), але зробити її невеликою, щоб відображалися авторство, назва (але не більше 5-ти останніх);
5) оскільки виникло питання розміру, знову пропоную виокремити твори обсягом (до 500 або до 1000 слів) в окрему колонку і назвати її “Мініатюра“ або “Мережевий формат“;
6) не допускати появи на ГАКу рецензій і відгуків спрямованих проти авторів і видаляти їх;
7) унеможливити написання рецензій авторами на самих себе;
8) зареєстрованим на ГАКу авторам зробити недоступною можливість писати рецензії під псевдонімами;
9) додати функцію пошуку творів за жанрами: традиційними: історія, містика, фентезі, детектив тощо і для інших щось на зразок “нетрадиційна література“ або “інший формат“;
10) дотриматися правила ГАКу: "5. Умовою збереження творів АВТОРА на сайті є обов’язкове написання ним (автором) 6 рецензій на рік (1 рецензія на 2 місяці)" і навіть збільшення цього обовязкового показника.
 
OlesДата: Вт, 03-04-07, 00:57 | Повідомлення# 24
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Друзі!
З метою пожвавлення рецензійного булькотіння та зміцнення творчої спільноти на ГАКу пропоную перед написанням рецензій переглядати "кредитну історію" автора. Якщо він/вона має чимало опублікованих творів на ГАКу, а рецензій - катма, брати приклад з такого автора. Ігнорувати! А натомість рецензувати тих, хто не гидує сам рецензувати твори инших гаківців.

Як виняток, вважаю доцільним і надалі продовжувати рецензувати новачків на ГАКу. До певного моменту. Якщо такий новачок продовжує виставляти власні твори (власне, припиняє бути "новачком"), накопичує рецензії, але сам не "брудниться" рецензіями - ігнорувати!

Не певен, що треба робити з цього офіційне правило. Але встановити таке неписане правило, гаківську традицію чи "джентльменську" угоду для постійних гаківців було б не кепсько. Утім, варто користуватися не тільки й не стільки бартерним принципом "ти мені - я тобі", як радше ставити за мету позитивну стимуляцію гаківців-рецензентів. НМСД, це сприятиме написанню рецензій на загал, а відтак - і поліпшенню якости наших текстів, що зрештою опосередковано й за великим рахунокм додаватиме й свою скромну частку в доброчинну справу поліпшення укрсучлітного процесу. smile

До речі, подібне офіційне правило вже є. Ось положення Правил користування № 5:
Умовою збереження творів АВТОРА на сайті є обов’язкове написання ним (автором) 6 рецензій на рік (1 рецензія на 2 місяці). Якщо Ви хочете писати рецензії під псевдонімом, то можете використовувати nik.

Наразі закликаю лишень зосередитися на суворому дотриманні цього положення. Оскільки я не чув про жодні санкції щодо злісних "ігнорантів" з боку Адмінстрації, пропоную "громадську ініціативу" - нам самим узятися за цю справу.

Переконаний, що це працюватиме на користь підвищення якости ГАКу. Адже той, хто не пише рецензій - тобто ігнорує нашу спільноту з будь-яких причин - фактично не хоче бути частиною колективу й цілком заслуговує на адекватну реакцію з боку нашої гаківської спільноти.

Особисто я спробую надалі дотримуватися такого принципу й подивлюся, що в мене з того вийде. Відтепер свідомо не рецензуватиму твори тих авторів, які нехтують творчістю инших гаківців.

Друзі, долучайтеся до цієї інінціативи!
Щиро,
Олесь Б smile

Повідомлення відредагував: Oles - Вт, 03-04-07, 01:04
 
tanyaДата: Вт, 03-04-07, 11:05 | Повідомлення# 25
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
Олесю, усе ви вірно сказали...

Але як на мене - "проблема" з рецензуванням трохи якась надумана, чи що... Колись Юрій Камаєв писав, що сильні автори мають шанс вирости із "коротенькихштанців інтернету" і податись у друковані видання smile Я не про друк.видання, а про "коротенькі штанці" (гарна метафора!)

Так ось, Олесю, мені здається, що варто виводити наше рецензування на якісно інший рівень. Тому і виникають постійні перепалки і суперечки, що тісно, нам тісно (в гарному сенсі цього слова tongue )

Я би пропонувала писати про наших авторів статті. Збирати найкраще, найцікавіще, і писати власні літературні дослідження, які потім можна буде ставити на інших сайтах, давати інформацію читачам, що ось "це" можна прочитати на ГАКу!!! МЕні здається, у тому є більша потреба на сьогодні.
Потрібні не репресії, а навпаки!!! Дайте критикам - критику, а авторам - сприятливі умови для написання власних творів!!! А тим авторам, що під силу писати і критику і твори, то і всі карти в руки. Саме цей крок буде працювати на імідж даного сайту, на поширенння ГАКівців у читацькі маси...

Може варто ставити питання не локально (зміна правил, дизайну, колонок і т.п), а повернути проблему рецензування інакше: більш професійніше (а значить якісніше).


модератор всіх поетів
 
zipaДата: Вт, 03-04-07, 13:06 | Повідомлення# 26
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Малахай)
Вношу свої пропозиції в рамках акції “Тиждень конкретних пропозицій“:
1) створити на головній сторінці колонку “Найактивніші автори“ (показувати десять авторів, які виклали на ГАК найбільше творів за останній місяць);
2) створити на головній сторінці колонку “Найактивніші рецензенти“ (показувати десять авторів, які написали найбільше рецензій за останній місяць);
Ці дві колонки, на мою думку, мають стимулювати авторів до активності.
3) розробити систему повідомлень рецензентів і авторів про появу нових відгуків шляхом повідомлення на вказаний e-mail або відображення на персональній сторінці автора;
4) можна повернути назад рубрику “Статті“ (при умові її постійного оновлення), але зробити її невеликою, щоб відображалися авторство, назва (але не більше 5-ти останніх);
5) оскільки виникло питання розміру, знову пропоную виокремити твори обсягом (до 500 або до 1000 слів) в окрему колонку і назвати її “Мініатюра“ або “Мережевий формат“;
6) не допускати появи на ГАКу рецензій і відгуків спрямованих проти авторів і видаляти їх;
7) унеможливити написання рецензій авторами на самих себе;
8) зареєстрованим на ГАКу авторам зробити недоступною можливість писати рецензії під псевдонімами;
9) додати функцію пошуку творів за жанрами: традиційними: історія, містика, фентезі, детектив тощо і для інших щось на зразок “нетрадиційна література“ або “інший формат“;
10) дотриматися правила ГАКу: "5. Умовою збереження творів АВТОРА на сайті є обов’язкове написання ним (автором) 6 рецензій на рік (1 рецензія на 2 місяці)" і навіть збільшення цього обовязкового показника.

В принципі з більшою частиною пропозицій погоджуюсь, але є кілька серйозних зауважень.

1. нмд, це тільки зашкодить сайту. Якщо хтось з авторів візьме собі за мету триматись на чолі цього рейтингу, надзвичайно велика ймовірність того що страждатиме якість.

2. та нащо такий рейтинг створювати? можна одним рядком пустити: "Найактивніший рецензент - Наталка Дев"ятко" smile

8. перше зауваження. не знаю в кого як, а я фактично ще жодногоразу не зміг авторизуватись на ГАКу з першої спроби. Як правило, з другої-третьої. Тому аби не витрачати час особисто мені легше підписуватись своїм постійним псевдо без авторизації. Друге, припускаю, що комусь писати під псевдонімом рецензії набагато легше, вільніше.


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...


Повідомлення відредагував: zipa - Вт, 03-04-07, 13:10
 
OlesДата: Вт, 03-04-07, 16:31 | Повідомлення# 27
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (tanya)
Може варто ставити питання не локально (зміна правил, дизайну, колонок і т.п), а повернути проблему рецензування інакше: більш професійніше (а значить якісніше).

Тетяно,
Моя пропозиція не заважає Вашій, адже їх можна здійснювати паралельно. Я зосередитвся наразі лише на внутрішньо-гаківському питанні дотримання Привал користування. Ви пропонуєте пошири діяльність поза межами ГАКу.
Одне й друге треба робити водночас.
Щиро,
Олесь smile

 
МалахайДата: Вт, 03-04-07, 17:49 | Повідомлення# 28
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
Бачу зміни на авторській сторінці: biggrin навпроти творів видно кількість рецензій, а навпроти рецензій - кількість відгуків.
Крім того, в колонці рецензій показується кількість відгуків.
respect Адміністрації і пані Мирославі!
Чекаю і далі на зміни!


Повідомлення відредагував: Малахай - Вт, 03-04-07, 17:53
 
MPДата: Вт, 03-04-07, 18:28 | Повідомлення# 29
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Типу конкретна пропозиція

Дублюю з ГАКу

Пропоную зробити рецензента статусом. Тільки щоб статус цей набувався не автоматично, як на форумах, а надавався редакцією (я розумію, легко казати, не мені робити...). Наприклад: хто написав п’ять немаленьких змістовних рецензій, стає рецензентом. Виділяти їх якось, не знаю, позначка біля імені, або іншим кольором... І подальшу градацію розробити. Ну, наприклад: читач-коментатор-рецензент-критик. Чи якось за класами... Таким чином маленькі рецензіі-речення писати можна (бо я тут подумала, що краще отримати маленьку дурну рецензію, ніж не отримати жодної), але балів це тобі не надає. Думаю, людей така ієрархія буде стимулювати. І автор буде бачити, хто йому відгук накнопав – шишка чи якийсь любитель.

 
OlesДата: Вт, 03-04-07, 19:11 | Повідомлення# 30
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Шановн__ МР!

Дуже слушна думка. Цілком підтримую.
Щиро,
Олесь smile

 
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Обговорення творів авторів ГАКу » Критика та критики
  • Сторінка 2 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Пошук: