[ГПКЧ ]
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 3 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Обговорення творів авторів ГАКу » Критика та критики
Критика та критики
МалахайДата: Вт, 03-04-07, 19:43 | Повідомлення# 31
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 96
Репутація: 1
Статус: Offline
Тут виникло питання розмірів і якості рецензій.
На мою думку, введення нижньої межі у 100 слів – ніби і не погана ідея, але це може призвести до того, що ті автори, які пишуть невеликі рецензії – взагалі перестануть їх писати. Та й не завжди велика рецензія може бути якісною, і навпаки – з невеликої, ба навіть з малої рецензії, автор може взяти більше.
Шановна М.Р. висловила цікаву думку щодо “Табеля про ранги“ стосовно авторів-рецензентів. Можна було б придумати таку ж табель для рецензій, напркилад: “рецензія-враження“ (до 100 слів), “ґрунтовна рецензія (від 100 до 500), “гіперрецензія“ (понад 500 слів). Та й вже згадуване оцінювання балами було б легше проводити.
Але от думаю: а чи не ускладнимо ми собі цим життя.
Quote (Oles)
З метою пожвавлення рецензійного булькотіння та зміцнення творчої спільноти на ГАКу пропоную перед написанням рецензій переглядати "кредитну історію" автора. Якщо він/вона має чимало опублікованих творів на ГАКу, а рецензій - катма, брати приклад з такого автора. Ігнорувати! А натомість рецензувати тих, хто не гидує сам рецензувати твори инших гаківців.

Заклик добрий, але як ми знатимемо, що той автор, який виклав багато творів і у якого немає рецензій на авторській сторінці, дійсно їх не пише? Він може не авторизуватися або писати під псевдонімом. Може постраждати і невинний! Тоді виникає потреба в обов’язковій авторизації і унеможливлення рецензій під псевдонімами.

Quote (zipa)
В принципі з більшою частиною пропозицій погоджуюсь, але є кілька серйозних зауважень.

1. нмд, це тільки зашкодить сайту. Якщо хтось з авторів візьме собі за мету триматись на чолі цього рейтингу, надзвичайно велика ймовірність того що страждатиме якість.

2. та нащо такий рейтинг створювати? можна одним рядком пустити: "Найактивніший рецензент - Наталка Дев"ятко"

8. перше зауваження. не знаю в кого як, а я фактично ще жодногоразу не зміг авторизуватись на ГАКу з першої спроби. Як правило, з другої-третьої. Тому аби не витрачати час особисто мені легше підписуватись своїм постійним псевдо без авторизації. Друге, припускаю, що комусь писати під псевдонімом рецензії набагато легше, вільніше.


1. Не думаю що у автора, який схоче постійно висіти у “Найактивніших авторах“ вистачить творів, навіть у найвіддаленіших запасниках. Повисить місяць-другий та й зникне. А якщо буде постити купу неякісних творів – його ніхто не читатиме.
2. biggrin Шо да, то да!
8. Див. вище і на модернізований ГАК biggrin . Може тепер це буде стимулом, щоб авторизуватися! smile
 
zipaДата: Ср, 04-04-07, 12:07 | Повідомлення# 32
Філозоф Хома Брут
Група: Диякон
Повідомлень: 71
Репутація: 0
Статус: Offline
Щодо розмірів рецензій.
Думаю, є сенс розділити рецензії та відгуки на твори.
Особисто я, каюсь, дуже рідко надихаюсь аби написати щось об"ємно-рецензивне smile Але бувають моменти коли дуже хочеться хоча б кілка слів автору написати. Я розумію, що це не є рецензією, але б хотів залишити за собою право на ці емоційні відгуки smile


Талант не проп'єш.
Особливо якщо його немає...
 
MPДата: Ср, 04-04-07, 12:31 | Повідомлення# 33
Початкуючий Граматик
Група: Бурсак
Повідомлень: 7
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Малахай)
Бачу зміни на авторській сторінці: навпроти творів видно кількість рецензій, а навпроти рецензій - кількість відгуків.

Класно, в мене теж. А ще в мене позникали твори, котрі були без рецензій.
Таке радикальне вирішення проблеми biggrin

Quote (Oles)
Шановн__

а, там а, Олесю. Дякую за підтримку:)
 
КамЮДата: Пт, 06-04-07, 01:25 | Повідомлення# 34
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Благенький до останнього часу трафік гаківської критики перетворився на бурхливу весняну карпатську річку, що зносить мости і дамби, smile . То або зорі якось так стали, або ж стаття Наталки Дев'ятко "Письменники – не читачі. А чи письменники?" виявилася вельми дієвою провокацією.
Кілька слів до полеміки. Нмд, не варто захоплюватися всякими репресивними технічними фішками, що змушують авторів до писання рецензій. Можна коня привести до води, та не можна змусити напитись. Чи буде це відчіпне приємно читати автору і нам усім? До речі, писати рецензії змусити можна, та чи можна змусити твір читати? (усі згадаймо школу, wink )
Мені здається - це питання з моральної площини. Чи поважаєшти ти колег, чи хочеш допомогти початківцю чи новачку? Бо врешті, чи не єдина перевага мережевої літератури - зворотній звязок автора і читача.
Таню, про короті штанці. (дуже, дуже люблю коли мене цитують, smile ). Ідея цікава, але що мене дивує - ті кілька інших сайтів мають якийсь дивний і незбагнений мені потяг до самоізоляції. (дуже показовою була вельми істєріческая реакція на наших авторів у Літклубі).

P.S.

Мені сподобалася одна фішка - виносити "раджу прочитати" у заголовок рецензії. Наглядно і робить прозорішим наш хворий самоклікеством топ. Може варто якісь емоціоналки придумати, щоб чіпляти до рецензії?

Повідомлення відредагував: КамЮ - Пт, 06-04-07, 01:29
 
tanyaДата: Пт, 06-04-07, 11:18 | Повідомлення# 35
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
"Таню, про короті штанці. (дуже, дуже люблю коли мене цитують, ). Ідея цікава, але що мене дивує - ті кілька інших сайтів мають якийсь дивний і незбагнений мені потяг до самоізоляції. (дуже показовою була вельми істєріческая реакція на наших авторів у Літклубі). "

В першу чергу я мала на увазі "АРТвертеп" smile - знаєш - редакція дуже щиро відгукнулась на мою статтю про альманах (я була навіть трішки здивована, що розмістили відразу shy ) Для себе зробила висновок, що подібна інформація є дуже і дуже потрібною, а головне - актуальною.

А ще я восени як інформативне повідомлення розмістила на форумі КМД інформацію, що вийшов альманах і трішки власних думок. Жодної агресії не було, не зважаючи навіть на те, що той сайт на даний момент зробив свій власний альманах і готується до його презентації. Так що історія з "Літклюбом" то ситуація, коли виняток підткріплює правило deal

Мені здається, що варто стукати... І потім - усе за один момент не відбувається. Потрібні напрацьовки, ідеї, якісь реальні втілення. Але ж це тільки початок tongue


модератор всіх поетів

Повідомлення відредагував: tanya - Пт, 06-04-07, 13:12
 
OlesДата: Пт, 06-04-07, 18:45 | Повідомлення# 36
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (КамЮ)
Благенький до останнього часу трафік гаківської критики перетворився на бурхливу весняну карпатську річку

Юрію, як казали стародавні греки - все йде, все минає...
Якщо (радше - коли) мине ця повноводна весна гаківської критики, то напевне прийде щось нове.

Заборона, обмежувальні заходи та примусові рецензій користі не принесуть - у цьому я з тобою погоджуюся. Але щось уже змінилося на ГАКу якісно, і дуже сподіваюся - незворотньо. Починає вимальовуватися ширше коло активних гаківців - гаківська спільнота - а це дуууууже добре й корисно для розвою нашої спільної справи, під усіма кутами зору!

Позитивний стимул - найдієвіший і найприємніший! На розвиток ідеї Діда щодо закритого клубу й дещо до моєї ініціативи "джентельменської угоди" пропоную помізкувати щодо письмової фіксації нашого ... маніфесту, декларації, статуту "закритого клюбу гаківців" тощо. І тоді нехай рецензенти пишуть не з огляду на батіг санкцій, а з думкою про солодку моркву визнання своїх зусиль.

Відтак закликаю почати дискусії щодо ініціативи нас самих - grassroot ГАК - задля впорядкування нашого власного побуту на ГАКу, яка б з часом виявилася корисною не тільки для нас самих, а й для ширшого загалу, на користь і подальшу розбудову всієї гаківської спільности, сайту, видавництв, книговидання, і всієї укрлітератури загалом!

Щодо членства у такому "закритому клюбі гаківців" - якщо хтось із гаківців вважає себе вартим членства - то він/вона автоматично стає членом без якихось додаткових процедур. Якщо ж у нього/неї виникають якісь сумніви щодо можливості чи доречности свого членства - тоді звиняте, членом ви бути не можете!

Щиро,
Олесь Б smile

Повідомлення відредагував: Oles - Пт, 06-04-07, 18:58
 
zlanichДата: Сб, 07-04-07, 12:19 | Повідомлення# 37
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 20
Репутація: 0
Статус: Offline
Погоджуюся з КамЮ.
Змушувати авторів щось писати/ не писати або закриватися у якісь масонській ложі - то не є перспективним напрямом розвитку мистецької спілки. Зважте, навіть не сайту!
Звертаюся до пані Наталки Дев'ятко. Відчуваю, що зараз ви, немов повітряна кулька сповнені емоцій та сил і щиро дивуєтеся, чому ж у інших немає такого моторчика, але, Наталко, зважте на те, що ваш гіпертимний темперамент може з часом призвести до емоційного вигорянння. Дуже не хотілося б цього.

Відносно сайту, то дизайн потроху починає не відповідати нагальним потребам користувачів та розвитку візуальних технологій загалом. Видається цікавим робити не косметичні ремонтики, а паралельно вибудувати цілком новий сайт, куди переїхати зі всім вербальним гамузом, назвою та колективом. Можна трішечки помізкувати над символом гаку, якимись іншими декоративними родзинками.

Насамкінець приєднуюся до Олеся. Приємно, що формується гаківська спільнота.

 
MyroslavaДата: Сб, 07-04-07, 14:31 | Повідомлення# 38
Матушка
Група: Диякон
Повідомлень: 195
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (zlanich)
Відносно сайту, то дизайн потроху починає не відповідати нагальним потребам користувачів та розвитку візуальних технологій загалом.

не відповідає.
капітальний ремонт буде. орієнтовно сайт видозміниться у вересні. синхронно із виданням альманаху.
до того будемо покращувати функціональність, з урахуванням усіх дискусій і пропозицій. щоб усе це легко перевести під новий дизайн. розподіл на жанри, сподіваюсь, незабаром з"явиться.
smile smile smile
всіх зі святом! flower
 
zlanichДата: Сб, 07-04-07, 15:50 | Повідомлення# 39
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 20
Репутація: 0
Статус: Offline
Ура!
 
КамЮДата: Сб, 07-04-07, 16:21 | Повідомлення# 40
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (zlanich)
Змушувати авторів щось писати/ не писати або закриватися у якісь масонській ложі - то не є перспективним напрямом розвитку мистецької спілки. Зважте, навіть не сайту!

Авжеж, спільнота формується спонтанно, сама собою - без жодних маніфестів і будь-яких акцій, презентацій, тощо. Питання у іншому - щоб наше співтовариство не перетворилося на закрите акціонерне товариство утримувачів акцій Гаку. Це шлях до ізоляції. Власне, саме через затусованість стали нецікавими читачам не лише деякі електронні видання (самвидання), а й колись цікаві паперові часописи. Нмд, навішування всіляких звань, статусів - перший крок до цифрогето. То є фактичне визнання того, що між рівними є рівніші, втрата демократичності й просто відлякуватиме неофітів. А електронний самвидав живий, доки з'являються нові автори. (приклади потрібні?)

 
zlanichДата: Сб, 07-04-07, 17:57 | Повідомлення# 41
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 20
Репутація: 0
Статус: Offline
КамЮ, не можу з вами погодитися лише щодо акцій та презентацій. Саме на таких заходах можна не тільки популярізувати гак, але й знайти нових читачів, авторів, нові перспективи розвитку спільноти.

Всьо інше сказане вами - абсолютно моя власна позиція. Навішування звань та статусів необхідно лише для створення певної легенди, коли читач починає читати вже не безпосередньо творчість митця, а відомості про його лауреатство та премійованість, ніяковіючи при цьому від масивності авторської постаті в історії літератури.

 
КамЮДата: Ср, 11-04-07, 10:03 | Повідомлення# 42
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Ще маленька пропозиція щодо удосконалення сайту. Може варто на тексти, що потрапили до альманахів якось відмічати, напр, вішати до назви якийсь значок-медальку?
Адже цей субєктивний вибір редакції нарізі є найоб'єктивнішим критерієм якості тексту. (на відміну від всенародного воєвиявлення у колонці "радимо прочитати"). І крім того, воно позачасове, на відміну від скороминучої рекомендувалки.


Повідомлення відредагував: КамЮ - Ср, 11-04-07, 10:10
 
zlanichДата: Ср, 11-04-07, 12:58 | Повідомлення# 43
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 20
Репутація: 0
Статус: Offline
Я, звичайно, висловлюю свою особисту думку, але пропоную візуальні ефекти для виділення авторів або творів замовити у спеціалістів веб-дизайну, бо ж медальки/смайли/підписи якось не дуже смакують. Всьо це вже залишилося у візуальній історії інтернету початку двохтисячних. Хтілося б більш концептуальним то всьо бачити.
 
MyroslavaДата: Ср, 11-04-07, 17:35 | Повідомлення# 44
Матушка
Група: Диякон
Повідомлень: 195
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (zlanich)
але пропоную візуальні ефекти для виділення авторів або творів замовити у спеціалістів веб-дизайну

як ви це бачите?
напишіть, а краще намалюйте...
здається, краще смайлів ще нічого не вигадали
 
OlesДата: Вт, 17-04-07, 00:56 | Повідомлення# 45
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Друзі!
Перш, ніж писати свого листа запорожців турецькому султанові на Гаку, хочу тут висловити деякі думки і, при можливости, почути ваші.

1. Раніше нас турбувало питання пожвавлення рецензій. Сталося. Отримали пожвавлення. Тепер наче все гаразд? Пожвавлення таке, наче стався землетрус, розбурхалася Фудзіяма, пройшов ураган Катрина та цунамі. Утім, радощів з цього приводу чомусь ані відчуваю сам, ані спостерігаю їх на Гаку. Брутальні й абсолютно невиправдані хунвейбінські нападки на особу автора-початківця мене дуже засмутили.
shock

2. Пані Мирославо, наскільки важливим для Адміністрації Гаку є дотримання Правил, зокрема положення про ненапад на особи авторів - на противагу критичному аналізові виключно текстів ?

3. Друзі, наскільки важливим для нас є дотримання "джентльменської угоди" про ненапад на особи авторів (на відміну від будь-якого ступеня жорсткости по відношенню винятково до текстів), про що ми навіть формально і не домовлялися, але більш-менш наполегливо дотримувалися? Особисто про себе не йдеться, бо більшість з нас доволі дорослі люди, встигли набити купу гуль на власному досвіді та гідно витримаємо ще й не таке персональне фулюганство - але йдеться насамперед про наїзди на особи початківців (замість обмеження критики виключно їхніми текстами).
Чи це дуже-дуже для нас принципово? Для мене особисто це дуже-дуже-дуже принципово, але я спершу хочу почути ваші думки, різні думки, за-і-проти... cranky

4. Якщо нові зміни на сайті супроводжуються такою брутальною хунвейбінською персональною атакою, тоді давайте визначимося що для нас важливіше - а) збереження спокою і стаусу-кво за рахунок дефенсивної обструкції та партизанського спротиву хунвейбінському шквалу змін і нових віянь (який, між иншим, несе в собі також і позитивний заряд нової енергії) чи б) самоусунення й пасивне споглядання ідеологічно новітнього переформатування матриці Гаку за рахунок Іродового "побиття немовлят" - не текстами а власною шкірою авторів? killed
Не хочу, щоб з одного боку мій природний потяг до збереження статусу-кво і накопичення позитивної карми на ГАКу перетворив мене на такого собі геріатричного гаківського ретрограда й старпера, але з иншогу боку не можу спокійно споглядати за "побиттям немовлят" - коли потураються дорогі нам принципи неупереджености й об*єктивности критики. dont

5. Насамкінець, уся ця катавасія з Гуру fool
Одного дня вийшов на Гак і був спантеличений отією блямбочкою. Потім звик, здалося прикольно - сам би до такого нахабства cool не додумався й ніколи не наважився, але, міркував, якщо воно вже є, то може хай буде й розважає цим публіку? Пізніше побачив пояснення пані Мирослави щодо надання мені й Татчинові цього статусу. Хотів відразу відписати - аби будь ласочка негайно зніміть з мене ту блямбочку. Відразу не відписав, ледащо, аж тепер бачу як ота блямбочка ніби підливає оливи до ватри й ще пахучіше роз'ятрює Фудзіяму... cake
Тому хочу запропонувати до обговорення таку пропозицію:
а) або просто зняти цю блямбочку й забути що таке взагалі сталося;
2) або надати якихось прикольних і веселих статусів цілій купі поважних і шановних гаківців, а відтак - запровадити надання повноважень статусному гаківцю-з-блямбочкою висувати на свій розсуд принаймні трьох инших поважних і шановних гаківців на здобуття блямбочки, наприклад:
Антон Санченко - Шкіпер (чи Капітан тощо)
Юрій Камаєв - Пан Отаман (чи Сотник, Осавул тощо)
Кока Черкаський - Маестро(чи Капельмейстер, Олімпус тощо)
Нехай самі собі доберуть відповідні титули!
А тоді - кожен з цих трьох вищепойменованих поважних і шановних гаківців висуватиме по три номінанта кожен... аж доти, доки пані Мирослава не скаже досить! no
Сподіваюся, що тоді вже ніхто не ставитиме запитання - Гак це Академія чи дитячий садочок - адже це буде Академічний і Титулярний Дитячий Садочок, де ми матимемо статусні поважні блямбочки! Крутіші за будь-яке членство у Національній Спілці Письменників чи оберштурмбантитул у Націонал-Соціалістичній Робітничій Партії! І нехай хтось тоді спробує це все сприймати серйозно! БУГОГА lol

Щиро,
Олесь Б smile Гуру

Повідомлення відредагував: Oles - Вт, 17-04-07, 09:45
 
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Обговорення творів авторів ГАКу » Критика та критики
  • Сторінка 3 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Пошук: