[ГПКЧ ]
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Дискусії щодо майбутнього ГАКу » Альманах DigiРом (плюси і недоліки першого млинця)
Альманах DigiРом
OlesДата: Пн, 27-11-06, 17:44 | Повідомлення# 31
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Друзі!
Щойно завітав, зареєструвався і спішу всіх вас/нас привітати з чудовою справою! Адже цей форум - це дуже потрібна річ. Браво, Коко! biggrin
Дякую також і Мирославі за активну участь у цьому форумі! Певен, що спільними зусиллями, тобто за допомогою ось такого форуму, чимало питань буде вирішено, прискорено, тощо. Отже, повторю, цей форум - надзвичайно корисна і потрібна вєсч! Але це також і початок, чудове знаряддя для подальшої кропіткої праці. І від учасників цього форуму залежатиме, якими успішною виявляться наслідки цієї праці!

Тепер, по суті обговорюваного. Переглянув обкладинки. Дещо сподобалося, але більшість з них, на жаль не сподобалася. І тут, НМД, варто було б трохи поміркувати та пообговорювати "конценпцію" наступного альманаху. Коли буде чітко визначено внутрішню концепцію альманаху - то зовнішнє оформлення прийде легко і спонтанно.

З першим альманахом було зрозуміло те, що нічого нікому не зрозуміло. Перший млинець, так би мовити. Тож його ганити, на моє глибоке переконання, немає сенсу. Бо тоді лише факт виходу, фізичної матеріалізації проекту ГАКу був сам по собі вже найвищою метою. Отже все инше, включно з помилками, очипятками чи якістю деяких текстів - НМД, було другорядним! Але, як тільки Діджіром-1 побачив світ, ось тут ми й почули звідусіль критику, лайку, сичання тощо. І дещо з тієї критики мало сенс. Тож варто прислухатися заради наступного альманаху.

Тому попервах, перш ніж я висловлюватиму думки щодо дизайну обкладинки, варто було б НМД, трохи подискутувати про "концепцію". Чи другий Діджіром задумується як збірний винегрет? Чи він матиме якусь окреслену тематичну спрямованість? НМД, спроба охопити все і всіх є шляхетною, але не дуже практичною. Мені виглядає, що перший Діджіром зробив саме таку заявку в збірну - тобто вголос задекларував існування такого феномену, як Гоголівська Академія. І продемонстрував сукупну різноманітність текстів, стилів, авторів. Чи може варто було б тепер зосередитись на певному аспектові цього феномену? І в наступних альмнахах зосреджуватися щоразу на якомусь одному аспектові (це може бути жанр, стиль, гендер, тематика тощо)

Усе це висловлюю з метою започаткування дискусії щодо подальших напрямків не тільки обкладинки наступного (-них) Дідіжірому, але й назагал нашого ГАКу. tongue

Щиро,
Олесь Бережний cool

Повідомлення відредагував: Oles - Пн, 27-11-06, 17:45
 
MyroslavaДата: Пн, 27-11-06, 17:59 | Повідомлення# 32
Матушка
Група: Диякон
Повідомлень: 195
Репутація: 1
Статус: Offline
Щодо аспектів і концептів. Ідея першого альманаху, крім усього, що правильно визначив Олесь, була - мережевий лібіринт (вінегрет), коли все змішано зі всім і майже анонімне. але є спільна ідея - романтизм і мережа, і все, що з ним пов"язано.
Щодо тем - НМД, у першому Альманаху було достатньо - як і відповідних розділів. Зважаючи на їх різноманіття, навіть таким чином (напр., "орієнтальне", "небесне" і т.д.) їх об"єднати вдалось достатньо важко і умовно.
Цього разу в мене є бажання вивести нагору аспект "Парсуна" - або "Персона" - або "АФФФТОР" - реальний і мережевий і т.д. тобто всередині альманаху вже робити невеликі доробки авторів з біо(вигаданим?) і фоткою - аватарою.
автори можуть між собою пеерхрещуватись і видозмінюватись, так як мережевий автор - персона амбівалентна, із нестійкою ідентифікацію.
це для роздумів.

і ще, будь-ласка, якщо обкладинки вже є, а на мою думку більшість із них заслуговує на увагу, висловлюйтесь щодо них конкретніше - які сподобались і чому, не сподобались і чому. що хочеться і т.д. Тому що дизайн - це теж важливо.

і ще дуже важливо. хочете гарний альманах - пишіть і ще раз пишіть, вдосконалюйтесь і т.д. тому що найважливіший аспект - наповнення цього видання.

 
tanyaДата: Пн, 27-11-06, 18:28 | Повідомлення# 33
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
Quote (Oles)
Чи може варто було б тепер зосередитись на певному аспектові цього феномену? І в наступних альмнахах зосреджуватися щоразу на якомусь одному аспектові (це може бути жанр, стиль, гендер, тематика тощо)

Олесю, досить цікава думка. smile
Але мені видається, що якби альманах був щомісячним виданням, тоді було би досить доречно говорити про якийсь "певний" аспект. Тільки за таких умов можна уникнути так званого "вінегрету": коли є певний номер із відповідною тематикою, а отже - із певними авторами.
Але. Коли ми говоримо про альманах, то тут буде дуже важко зробити саме те, що ви пропонуєте. Отже, потрібно починати з того, що: аби добре відтворити ту чи іншу тематичну картину, мусить бути специфічний набір авторів. Якщо гендер - то "таке й таке", якщо за жанром: то - чи тільки проза, чи тільки поезія і т.п. А в іншому випадку - "венігрет" буде обов*язковим пунктом вашого меню cool

Ну.... і, звичайно, потрібно трішки складати якихось характеристик кожному авторові - це факт. smile


модератор всіх поетів
 
OlesДата: Пн, 27-11-06, 18:31 | Повідомлення# 34
Богослов Халява
Група: Диякон
Повідомлень: 109
Репутація: 1
Статус: Offline
Мирославо!
Абсолютно згоден з тим, що дизайн обкладинки є важливим.

Quote (Myroslava)
і ще, будь-ласка, якщо обкладинки вже є, а на мою думку більшість із них заслуговує на увагу, висловлюйтесь щодо них конкретніше - які сподобались і чому, не сподобались і чому. що хочеться і т.д. Тому що дизайн - це теж важливо.

Отже, висловлююсь як є, за критеріями сподобалось/не сподобалось, суто суб"єктивно і якомога критичніше:

1 - всевидяче око - буцімто цікава ідея, але вже трохи заяложена. Чиє це око? Може, Гоголя? І стилістика трохи відгонить мені гіппівськими 1960-ми...

2 - тьмаво, сепійний колір навіює думки про калюжу, багно, невтішне життя в пролетарських мегаполісах і грунтові шляхи на селі... невиразно, хоча думається про мряку й осінь

3 - занадто чорно-біле, не вистачає барви, літери важко читати, шрифт не дуже вдалий

4 - нічого, може бути. непрозоре скло, або воно залпакане дощем? лірика, кохання, сумно, по-осіньому. це може бути.

5а - розсипається, не тримаються до купи

5б - це мені подобається! візерункова смужечка, НМД, є вельми вдалою. така обкладинка пасує до тих текстів на ГАКу, які особисто мені подобаються!

6 і 7а - стримано, витримано і цілісно, хоча трохи запохмуро як НМД. І що означають ці краплини? Сльози горя чи радощів? Добре, що є натяк на колір у № 6, але чому саме такий? це знову натяк на осінь, меланхолію? Назагал, № 6 мені подобається і на ГАКу є чимало творів, яким це пасуватиме.

8 - рисовий килимок? колір - атказать!

9 - оце ще одна обкладинка, яка мені може сподобатися. щоправда, замість текстів там мусить бути hard rock! назагал, це мій номер два, після 5б!

10 - не зрозумів. чому дерево і вогонь? спалимо на багатті усю дерев"яну літературу?

11 - а де ключ?

12 - це гарно! ідея непагана. Часник, цибуля дещо невиразні. А сало взагалі може неправльно сприйматися і хтось, скажімо, короткозорий раптом побачить у тих бганках якусь ... перепрошую... фізіологічну еротику абощось

Щиро,
Олесь Б smile

 
tatchinДата: Пн, 27-11-06, 18:42 | Повідомлення# 35
Ритор Тиберій Горобець
Група: Диякон
Повідомлень: 55
Репутація: 0
Статус: Offline
Майже зі всім Олесевим постом згоден. Але оце
Quote (Oles)
Коли буде чітко визначено внутрішню концепцію альманаху - то зовнішнє оформлення прийде легко і спонтанно.
зовсім не факт. І ось чому: коли автор один, чи всередині співіснують кілька тематично близьких речей, то вони - безумовно - якимсь чином домінують в оформленні, чи, принаймні, асоціативно там наявні, чи ще якось. Але коли і публіка, і твори різношерстні, то цілком слушно взяти абсолютно абстрактну візуальну ідею і зробити оформлення концептуальним, насиченим, але не обов`язково прив`язаним до якогось твору, чи навіть кількох.
Звичайно ж, частина запропонованих обкладинок не підійде, але це – як подивитись: розробити чи вдосконалити можна будь-що. Чи притягнути одне до одного. Та й, я так розумію, що це просто деякі думки, пропозиції, початок теми, щоб зрушити діло з місця. Чи не так? Отже можна було б приблизно визначитись з чимось і починати рухатись в цьому напрямкові. Це перше.
І паралельно готувати внутрішню концепцію – розділи, наповнення тощо – і розробляти другий варіант, згідно внутрішньої будови (більш близький до тематики, хоча як можна визначити якусь одну домінуючу тематику – поки що незрозуміло). Це друге.
Отже: перший – абстрактний, другий – „не абстрактний” biggrin
Єдине поки що добре - якщо буде авторська сторінка, то це може бути цікаво: скажімо стилізувати всі світлини на один манер, якось стильно оформити, одне це вже має бути неаби як, або навпаки - розробити кожного автора окремо: один автор - один стиль, але там, мабуть, роботи ж!!!

А перший альманах ніхто й не думає сварити – слава йому й пошана (тут дописувач видивляється сторону світу, де вірогідніше всього мешкає віртуальна редакція, падає на коліна і екстатично творить літературний намаз) cry biggrin

 
MyroslavaДата: Пн, 27-11-06, 18:45 | Повідомлення# 36
Матушка
Група: Диякон
Повідомлень: 195
Репутація: 1
Статус: Offline
ці обкладинки весь час змінюються!
 
MasikoffДата: Пн, 27-11-06, 18:55 | Повідомлення# 37
Початкуючий Граматик
Група: Диякон
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (КамЮ)
І ще одне побажання авторам, яких запросять до DigiРому 2 - граматичні помилки і очепятки варто виправити самостійно, позаяк редакція зберігає авторський правопис.

А от і ні. Мене точно виправляли. І, думаю, не тільки мене.
Проблема в іншому: можуть покоректувати авторські знаки, а це зле.

 
КамЮДата: Пн, 27-11-06, 21:42 | Повідомлення# 38
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Щодо обкладинок, мій топ:

12. Провокативно, еротично-гастрономічно і класно, але ... нмсд, не відображає духу альманаху.
5б. Стримано, композиційно-завершено - зе бест
9. Класно, але надто експресивно. У нас є не лише полумяні поети і поетки, а й, напр, прозаїки, що кохаються в протилежній вогню стихії, smile
11 і 0 - мені імпонує ця текстура облущеної фарби, але чи не надто блякло буде?

 
tanyaДата: Пн, 27-11-06, 23:19 | Повідомлення# 39
Муза
Група: Диякон
Повідомлень: 240
Репутація: 2
Статус: Offline
5в. Мені подобається також... Але - занадто вже прагматично і логічно. "Простєнько і со вкусом"... розумію biggrin

навіщо відмовлятись від фарби?.. Адже попередній альманах був чорно-білим cool тоді давайте цей подамо трохи інакшим.

пропоную таке: врахувати побажання і сотворити середнє арифметичне із 5в та 9 tongue (враховуючи побажання експресивних biggrin та меланхолійних happy )


модератор всіх поетів
 
tatchinДата: Пн, 27-11-06, 23:30 | Повідомлення# 40
Ритор Тиберій Горобець
Група: Диякон
Повідомлень: 55
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (Myroslava)
ці обкладинки весь час змінюються!
- просто жах якийсь!!! але наскільки я бачу - вже досить давно все стабільно і нічого не міняється... wink

з Олесевою характеристикою згоден частково, перелічувати немає сенсу.
мені видає, кожен має зупинитись, хоча би приблизно, на двох. цього досить. тоді коло звузиться і можна буде рухатись далі.

більш за все мені імпонує 11 і 0 тема. їх можна класно розвити.
хоча, не було б їх, можна взяти буд-яку з трьох-чотирьох і розгорнути більш детально: було би досить вдало. наприклад: 2, 3, 5, 6, 10. так що ці теж мені подобаються smile та й 9 нічого. я майже всеядний tongue

і ще - вельми важлива тема: сам формат - можна ж одну і ту тему зробити, напевно, горизонтальною, "квадратною", вертикальною (традиційною). хто що думає з цього приводу?

Повідомлення відредагував: tatchin - Пн, 27-11-06, 23:36
 
КамЮДата: Пн, 27-11-06, 23:38 | Повідомлення# 41
Почесний Мак-арій
Група: Диякон
Повідомлень: 203
Репутація: 2
Статус: Offline
Наскільки розуміюся, квадратний формат не дуже полюбляють художники.
 
tatchinДата: Пн, 27-11-06, 23:39 | Повідомлення# 42
Ритор Тиберій Горобець
Група: Диякон
Повідомлень: 55
Репутація: 0
Статус: Offline
Quote (КамЮ)
Наскільки розуміюся, квадратний формат не дуже полюбляють художники.
а хто їх питається biggrin як вирішимо - так нехай і клепають. smile


Повідомлення відредагував: tatchin - Пн, 27-11-06, 23:47
 
svetakedykДата: Вт, 28-11-06, 00:48 | Повідомлення# 43
Ритор Тиберій Горобець
Група: Диякон
Повідомлень: 47
Репутація: 1
Статус: Offline
Правильно. Коли людина хоче взяти до рук будь яку книжку, погляд приваблює її зовнішній вигляд. Але хто мішає тій чи іншій людині зазирнути всередину, адже книги не купуються похапцем. І не важливо чи буде там знайоме тій людині ім'я, бо хто хоче читати не читає ім'я, а твір(тим більше, коли не знайомі імена). Обгортка не є чинником, принаймні, дуже важливим.
"Той світ" - твори в сукупності, власне, які представляють альманах. Адже їх відбирають по певних критеріях(нехай від жанрових до "симпатійних"). Те що Альманах є колективним продуктом - згідна. Лише продукт звучить якось грубо. Нехай буде - сувмісна творча праця. Безперечно оформлення її має важливе значення, та не менше ніж той же "настрій" всередині. Ось тому він сам по собі набуде красивого образу. Чому? Обгортка має передати саме той "настрій". Саме тому нам пропонують зразки, а не зразок. Я за оформлення обома руками, лиш би нам не захопитися тим оформленням занадто.
Цього разу планують зробити ве обдумано і повільно, але ж я не думаю, що мається на увазі тільки обгортка.

Добавлено (2006-11-28, 01.48.38)
---------------------------------------------
З усіх зразків мені найбільше сподобались: 5, 6, 7, 8, 9, 10

5-й - сірий, але не похмурий, віночок там дуже доречний.
6-й - загадковий просить зазирнути всередину.
7-й - ще загадковіший, але холодний.
8-й - яскравий, привабливий, грайливий.
9-й - спонукає до вогняно-романтичних почуттів.
10-й - оригінальний.

Не знаю хто, як сприйме, але:
З 5-го вибрати віночок, з 6-го - бажання зазирнути всередину, з 7-го - загадковість, з 8-го - привабливість, з 9-го - романтичні почуття, з 10-го - оригінальність, ну і ще додати трохи гумору з 11-го. Приправити гвинтиками, хорошим папером, зручним шрифтом, звичайним форматом(він має більш строгий і елегантний вигляд). Усе це змішати дуже дбайливо і повільно і... подивитися що вийде(лише б ще зробити).


Sveta
 
adeptДата: Вт, 28-11-06, 09:44 | Повідомлення# 44
Філозоф Хома Брут
Група: Батюшка
Повідомлень: 74
Репутація: 1
Статус: Offline
Quote (svetakedyk)
5-й - сірий, але не похмурий, віночок там дуже доречний.

Підтримую сірий віночок )

Добавлено (2006-11-28, 10.44.25)
---------------------------------------------
Обережно, цензура? (МОДЕРАТОРУ!!!)

Спасибі, що видалили моє повідомлення щодо помилок у Діджіталі. Не любите констатації фактів (це не критика)? В мене вони теж були - і у ВАС, пане МОДЕРАТОР, теж. Тому видаляйте і далі всі речі (думки, емоції), що не збігаються з ВАШОЮ точкою зору.
Видаляйте все і цензеруйте - ВИ ж на сайті Деспот і Правитель.

П.С.: окрім того, можете ще й забанити мене - я буду дуже радий.

Спасибі за увагу...........


креатиф і кінець світу.
 
tatchinДата: Вт, 28-11-06, 11:23 | Повідомлення# 45
Ритор Тиберій Горобець
Група: Диякон
Повідомлень: 55
Репутація: 0
Статус: Offline
взагалі-то ОФ-ТОП, але якщо придивитися уважніше - зовсім не він: це до теми підвищення "якості" текстів, бо тут вона піднімалась кілька разів вже - пропонував би ввести квоту на розміщення текстів за певний проміжок часу. наприклад - один твір на добу(це як мінімум). а то таке враження що деякі шановні автори, особливо щойноприбулі, змагаються не в якості а кількості. особливо це стосується віршів. тоді твори відбирались би більш уважно. а то серед цього моря словес віднайти щось достойне - це вже нелегка праця. sad або зобов`язати твори-крихітки об`єднувати в цикли, чи ще якось. бо зараз просто змагання - хто кого закидає surprised

Повідомлення відредагував: tatchin - Вт, 28-11-06, 11:27
 
Мистецький Форум » * Літературний форум "Гоголівської Академії" » Дискусії щодо майбутнього ГАКу » Альманах DigiРом (плюси і недоліки першого млинця)
Пошук: